lauantai 17. tammikuuta 2015

Puutarhojemme lääkkeet -yhä edelleen he ovat, tietämättämmekin puutarhoissamme osa 1

Ennen muinoin upeat lääkinnälliset kasvit olivat luonnollinen osa puutarhoja ja tänäkin päivän tietämättään monet puutarhaihmeet kasvattavat edelleen suuremmoisia lääkinnällisiä kasveja puutarhoissaan. Tietoinen viljely, tai voisko sanoa, näiden kasvien tietoinen käyttö on kuitenkin vähentynyt roimasti. Ajattelin listata lyhyesti muutaman perinteisen lääkinnällisenkasvin, joita kasvaa yleisesti kotipihoillamme edelleen. Unohduksssa kenties heidän voimansa. Nämä ovat kasveja, jotka viihtyvät pohjoisissa puutarhoissa (meilläkin Hertta-tuvalla kasvuvyöhykkeellä 5), ja ovat terveytemme ja puutarhojemme monimuotoisuuden tueksi meille annettu, sekä tasapainottamaan epätasapainotiloja, jolloin ilmenee erinäisiä sairauksia pyhässä kehossamme.

Tahtoisin myös muistuttaa siitä,kuinka tärkeää on kasvattaa näitä ja muitakin kasveja niille ominaisissa paikoissa, sillä täten kasvien aromaattisuus ja lääkinnällisyys kukoistaa loistossaan. Esimerkkinä esimerkiksi timjami, joka viihtyy ja kasvaa luonnostaankin kuivilla, hiekkapitoisilla ja kivikkoisillakin alueilla. Se toki kasvaa ravintteikkaassa puutarhamullassakin, ja reheväksi kasvaakin, mutta tällöin kasviin ei kehkeydy vahvoja vaikuttavia aineita. Ruusujuurikin kasvaa kyllä rehevässä maassa nopeastikin, mutta adaptogeeniset ainesosat jäävät tällöin kyllä minimaaliseksi, kuin jos pyhä ruusunjuuri saisi kasvaa hitaasti ja varmasti karussa maaperässä, kuten luonnosakin kasvaa hän.  Ruusunjuurtakaan ei siis kannata lannoittaa! Mutta toiset kasvithan tietysti kasvat luonnostaankin rehevämmässä maassa, joten on hyvä perehtyä kasvuvaatimuksiin, luontaisiin kasvuoloihin.

Valeriana eli virmajuuri Valeriana officinalis
* Lievästi rauhoittava, unta antava lääkeyrtti.

*  Kuivattua juurta esimerkiksi teeksi, tai tuoretta juurta uutteeksi ( viinaan uutettuna) 



Punalatvat Eupatorium cannabinum

* Yleiskuntoa vahvistava, verta puhdistava
* Ennen kukintaa kerättyjä tuoreita lehtiä sekä juurta.
* Käytetty mm. kihtiin

Ruusujuuri Rhodiola rosea
* Kenties tunnetuin lääkinnällinen puutarhaperenna tässä hetkessä. iki ihana arktinen luonnonvaraisenakin lapissa kasvava superkasvi.Kansanlääkinnässä Ruusujuurta onkin käytetty ainakin yli 1000 vuotta. Monia, minia vaikutuksia on tällä ihanuudella! Mm:
* Adaptogeeninen eli ruusunjuuri lisää kehon kykyä sopeutua ulkoisiin rasitustekijöihin monipuolisesti. Ruusujuuri edistää keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta sekä pitää yllä hyvää mielialaa. Ruusujuuren on todettu lisäävän aivojen serotoniini- ja dopamiinipitoisuutta
* Lievittää stressiä sekä väsymystä, torjuu ja parantaa masennusta, tasapainottaa verensokeria sekä kolesterolia, lievittää kipuja ja lisää seksuaalista halukkuutta.
* Käytetään juurta tuoreena pieni pala pureskeltuna sekä kuivattuna ja jauhettuna esim teenä/ pirtelön sekaan ujutettuna. Voi uuttaa myös tinktuuraksi.
* Meheviä C-vitamiinia sisältäviä lehtiä voipi käyttää myös salaattina



Timjami Thymys vulgaris

*Timjami sisältää eteeristä öljyä, tymolia, jolla on antiseptinen vaikutus.
* yrttiä valmistetaan esimerkiki teeksi, jota voidaan juoda vilustumisjuomana. Akuttiin ja krooniseen yskään, ulkoisesti vaikeasti paraneviin haavoihin.



Palsamköynnös Schisandra chinensis
* Ei ole varsinaisesti meillä perinteisesti puutarhoista löytyvä, mutta taimia on kuitenkin hyvin saatavilla ja jokaisessa puutarhassa soisi kasvavan köynnöksia, joten miksipä ei valitsisi jotain niin huikeaa kuin Schisandra chinensis
* Adaptogeeniset ultimaattiset supermarjat esimerkiksi uutteeksi.Kasvia pidetään kiinalaisessa lääketieteessa yhdestä 50 tärkeimmästä kasvista.
* Palsamiköynnöksen ja etenkin siis Schisandra-marjojen lääkinnällisiä ominaisuuksia ei voi ylistää riittävästi.
* Kysy taimia : Särkän perennataimisto, Raahe. Aleniuksen puutarha, Oulu, Hietasaari.


Herttavuorenkilpi Bergenia cordifolia
* Joidenkin puutarhureiden karttama , jopa vihaama jokapaikan, takuuvarma kasvi ilahduttaa voimallaan! Vuorenkilpi on yleiskuntoa vahvistava yrtti, jolla on bakteereja tappavia sekä tulehduksia estäviä ominaisuuksia. Myös väsymyksen poistoon.
* Lehtiä teeksi, varsinkin rusehtuneet lehdet ( ei homehtuneet ),edistävät myös rasvanpolttoa.

Mäkimeirami Origanum vulgare
* Tämä mehiläistenkin rakastama iki-ihana pohjoisen oregano viihtyy hyvin ja kylväytyy itsestään täällä pohjoisen perukoidenkin puutarhoissa.
* Lisää virtsan eritystä, on antiseptinen ja limaa irroittava
* Käytä lääkinnällisesti kukkia kuivattuna tahi tuoreena ja lehtiä upeana mausteena ruokaan kuin ruokaan.

Kaunokainen Bellis perennis
* Sympaattinen mykerökukkainen perenna, alkukesän ilo.
* Lehtiä sekä kukkia yskän ja kuumeen hoitoon. Kukat ovat muutenkin syötävissä ja ihana lisä vaikka salaateissa ( jos niitä nyt raaskii mennä syömään, hih )

Suikeroalpi Lysimachia nummularia
* Yksi jokapaikan peittoperennoistamme, kestävä ja hoitoa kaipaamaton keltainen ilo suojaksi maan.
* Supistaa limakalvoja, parantaa haavoja. On käytetty mm. reumaan ja kihtiin,
* Koko kasvia käytetään kuivattuna

Isohirvenjuuri Inula helenium
* Perhosten rakastama, kookas rohdos - ja maustekasvi, loppukesän kukkija.
* Juurta ja juurakkoa käytetty  mm. hengitysteiden infektioihin. Isohirnjuurella on antiseptisia vaikutuksia ja sitä on käytetty myös virtsan ja hien eritystä lisäävänä rohtona. Mausteena tätä kasvia käyetään lähinnä viinojen maustamiseen.
Juolavehnä Elymus repens
* Voi taivas kuinka parjattu onkaan tämä uskomaton, elinvoimainen lääkeasvi, enemmänkin rikakkasvina tunnettu. ja vielä semmoisena, josta tuskin eroon pääsee. Se ei silti ole todellakaan vain harmillinen rikakkasvi, vaan superkasvi!  Ennen muinoin kansanlääkinnässä tuskin oli vaivaa, johon juolavehnää ei olisi suositeltu!
* Sisältää agropyreeniä, joka vaikuttaa antibioottisesti useisiin mikro-organismeihin. Juuri on myös desinfioiva, verta puhdistava. 
* Käytetty mm. kihtiin, reumaattisiin vaivoihin, rakko - ja sappivaivoihin. Juurakosta voi valmistaa myös siirappia ja on siitä aikoinaan keitelty jopa viinaa

Puutarhoissamme on toki paljon paljon muitakin lääkinnällisiä, enemmän ja vähemmän lääkinnällisiä kasveja, joista varmaan tulen vielä kirjoittamaan. Uskomaton määrä on Hertta-tuvallakin - kiitos Kaikkeus kaikesta tästä yltäkylläisyydestä! Muistutan myös vielä, että tutustuthan aina tarkemmin "käyttöohjeisiin" ja määriin, jos otat kasveja käyttöösi. Ja muistathan aina varmistua, että ksyeessä on juuri tietty kasvi, älä käytä tuntemattomia kasveja pus!

Lähteinä käytetty mm. 
* Kokemusta ja opittua
*Suomen terveyskasvit - luonnon parantavat yrtit ja niiden salaisuudet
* Kasvilääkintäopas ; Ljudmila Rumjantseva
* Permaculture  ; Sepp Holzer
* Laaja ja kaunis valikoima puutarhaperennoja Oulun seudulla : Aleniuksen puutarha sekä Särkän perennataimisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti